קראשר / מפריד מועך – ההבדלים

ההבדלים במבנים בין הקראשרים של החברות השונות

מאת: מושיק כהן, צוות סוד היין.

בשוק הישראלי ישנם מספר יבואנים, אשר מייבאים לישראל קראשרים מספקים שונים.
נכון למועד כתיבת מאמר זה, כלל הקראשרים המיובאים לישראל מיוצרים באיטליה על ידי החברות: Baesso, Enoitalia, Grifo.
כל אחת מהחברות מייצרת את הקראשרים במפרט שונה, דבר המשפיע על הנוחות בעבודה עם הקראשר ואורך החיים שלו.
במאמר זה, אערוך השוואה בין שתי החברות השכיחות בשוק: Enoitalia ו- Baesso.
שני הקראשרים הם קראשרים ידניים. לכל אורך המאמר נעמיד את התמונות של הקראשרים כך שהקראשר הימני הוא מתוצרת Baesso והשמאלי תוצרת Enoitalia.

ראשית נבחן את המעמד עליו יושב הקראשר:

במבט ראשון ניתן להבחין כי המעמד של Baesso גבוה יותר מהמעמד של Enoitalia. ככל שהמעמד גבוה יותר, כך ניתן להכניס תחתיו מיכל גבוה יותר שיקלוט את הענבים. כמובן שלא ניתן להגביה עד אין סוף.
ככל שמגביהים את המעמד יותר, כך יש צורך להרים את הענבים גבוה יותר על מנת להכניסם לקראשר.
נקודה שניה במעמד, הוא אופן החיבור של המשפך אל הקראשר. בעוד המשפך של Baesso מחובר באמצעות זוית ומקובע באמצעות ברגים אל גוף המעמד, במעמד של Enoitalia המשפך יושב בתוך מגרעות הנמצאות בגוף המעמד. ההבדל הוא ביציבות של המעמדים. המעמד של Baesso עומד בצורה יציבה מאוד הודות לשימוש בזוית ולקיבוע באמצעות הברגים. הקיבוע של המעמד של Enoitalia נשען על 2 ברגים בלבד. כמו כן, במעמד של Enoitailia יש רק חיזוק אחד העובר בין שני צידי המעמד (המוט התחתון). מנגד, במעמד של Baesso, ישנם 2 חיזוקים העוברים בשני צידי המעמד על מנת להקנות לו יציבות מקסימאלית.

נקודה אחרונה במעמד נוגעת למשפך עצמו. בעת פעולת הקראשר, הענבים מושלכים בחוזקה מתוך הקראשר לכיוון המשפך.
ניתן לראות בתמונה מהזוית העליונה, כי בעוד המשפך של Enoitalia נמצא באותו הקו של הקראשר, המשפך של Baesso, נמשך אל מחוץ לקו הקראשר.
התוצאה היא, שבקראשרים של Enoitalia הענבים עשויים לדלג מעבר למיכל הקליטה, לעיתים אף מבלי לגעת כלל במשפך.

עתה נעבור לבחון את גוף הקראשר:

גם כאן, ניתן לראות כבר במבט ראשון הבדל משמעותי המעיד על איכות המוצר. החומר ממנו מיוצרת ידית הקראשר שונה בין שתי החברות.
בעוד Enoitalia הסתפקה בידית מפלסטיק, Baesso משתמשת בידית ברזל צבועה, החומר ממנו עשוי כלל הקראשר.

נקודה נוספת היא אופן הפתיחה של גוף הקראשר לצורך הניקיון. Baesso בנו את הקראשר כך שניתן יהיה לפרקו בקלות לצורך ניקיון.
באמצעות סיבוב שתי פרפרי ברגים, ניתן לשחרר את לוח הברזל המכסה את חלקו הפנימי של הקראשר.
ביצוע אותה הפעולה בקראשר של Enoitalia דורש שימוש במפתחות או בוקסות. אגב, בקראשר של Enoitalia אותם הברגים הם שאחראים על קיבוע המשפך העליון של הקראשר של Enoitalia.

בתוך הקראשר ניתן לראות הבדל נוסף בחומר ממנו עשויה הרשת דרכה עוברים הענבים לאחר ההפרדה.
בעוד Baesso ממשיכים בקו של שימוש בברזל צבוע, Enoitalia משתמשים ברשת מנירוסטה. לכאורה, השימוש בנירוסטה מהווה יתרון לEnoitalia, אולם, הנירוסטה בה נעשית שימוש היא נירוסטה דקה ביותר. כאשר נעשה שימוש בנירוסטה דקה, שימוש ממושך או כניסה של גופים זרים קשיחים עלולים לגרום בנקל לעיוות של הרשת ובכך להקשות על הוצאת והכנסת הרשת. מעבר לזה, לרשת אין גימור איכותי של הנירוסטה כך שכל נגיעה באחד הקצוות או אחיזה בחורים של הרשת עשוי לגרום לפגיעה ולפציעה.

במבט עליון על שני הקראשרים, ניתן לראות שבחלק זה אין הבדלים משמעותיים בין שני הקראשרים.

שתי החברות מציעות את אותו המגוון של אפשרויות לחומר ממנו עשויים הגלגלים האחראיים על מעיכת הענבים. בבחינת השאלה האם "לשדרג" גלגלים אלו, יש לקחת בחשבון את העלות הכרוכה בכך לעומת התועלת המתקבלת. לדעתי, ברוב המוחלט של המקרים, הצרכנים אינם בקיאים דיים בהבדלי האיכויות ולמעשה לא יוכלו להבחין בין שני יינות שההבדל היחיד ביניהם הוא החומר ממנו עשויים גלגלים אלו. על כן, למרות הפיתוי לייצר יין איכותי יותר, לא הייתי ממהר להמליץ להשקיע את הכסף דווקא בנקודה זו.
כמובן, שאם הפרוטה מצויה, אין מניעה לבצע שדרוג בבחינת "כל המרבה, הרי זה משובח".

מאמרים נוספים

שתף:

שלחו לנו הודעה