יין הוא כנראה המשקה האלכוהולי הקדום ביותר, שנוצר על ידי המין האנושי. משקה שמשלב תרבות והיסטוריה יחד עם הנאה אינסופית. לא לחינם ייצור יין הוא מקצוע לכל דבר ואפילו נלמד באוניברסיטאות ברחבי העולם. ייחודו בכך שהוא מגוון ביותר: הוא מיוצר בתהליכי ייצור שונים זה מזה ומריבוי של זני ענבים ותוך הבדלים עצומים בתנאי הסביבה. אחרי לא מעט אזכורים תנ"כיים, פתגמים מוכרים וגם ממצאים ארכיאולוגיים, שמעידים על כך שהוא קיים אלפי שנים – קשה לפקפק בכך שיין הוא משהו מיוחד.
עבר לעומת הווה
בעבר היו בעלי היקבים אלו שמגדלים את הענבים בעצמם. ייצור יין היה בעיקר עניין משפחתי ובני המשפחה שמרו על סודות הגידול מכל משמר. הסודות התייחסו בעיקר לבחירת זן ענבים לכל סוג יין, קביעת מועד הבציר האופטימלי (לצורך איזון בין מתיקות הענב לחמיצותו) וכן הבנה עמוקה בכמות וזמן ההשקיה הנדרשים.
לעומת זאת, כיום קיימת חלוקה כמעט מוחלטת בין היקבים ובעליהם ויצרני היין לבין מגדלי הענבים שבוצרים אותם. התחום כבר אינו נחלת משפחות בודדות והסודות המשפחתיים הפכו לתורה שלמה, שידועה לרבים ונלמדת שוב ושוב בקרב הציבור הרחב. כמו כן, בעוד שהחקלאי מופקד על צורת הטיפול בגפנים ואופן השקייתם, הרי שאנשי היקב הם אלו שמחליטים על זני הגפנים שיש לנטוע ומודדים את רמות המתיקות והחומציות הנחוצים באמצעות מכשור מתאים.
אז למה יש צורך ללמוד?
בקיאותם של חובבי היין הישראליים עלתה מדרגה ותעשיית היינות והכרמים בישראל מתפתחת ופורחת. אך יש להדגיש כי עדיין קיימות תפישות מוטעות לגבי התחום. בכלל, שפע המונחים והזוהר שמציע עולם היין עלולים לגרום לבלבול בקרב אלו שצועדים את צעדיהם הראשונים. בסופו של דבר, כדי לייצר יין טוב חייבים לרכוש ידע מוצק ולהבין מה וכיצד עושים. ישנם יסודות מדעיים וטכנולוגיים שקודמים לכישרון אישי ויצירתיות ואסור לוותר על לימוד נכון שלהם.
לשמחתנו, יחד עם עליית המודעות לחשיבות איכות היין, קיימת גם עלייה באפשרויות הלימוד של התחום. בשנים האחרונות ניתן ללמוד את נושא היין לפרטים באופן עמוק יותר בעזרת מומחים ליין, תוך התאמה לרמת הידע ולמידת העניין של החובב וגם לגובה התקציב שלו. קורס יין מקנה ידע עיוני נרחב, אך גם עוסק באופן מעשי בשיטות הכנה שונות ובכל מה שצריך לדעת על גידול ענבים. אוהבי היין לא רק מציצים לעולם יקבי הבוטיק והיקבים הביתיים, אלא מתנסים בהכנה ממשית ואפילו בהבנת מערך השיווק וההפצה של קו היינות האישי העתידי שלהם.
איפה לומדים?
"סוד היין" הוא מהמוסדות הוותיקים בתחום מיסודו של ראובן כהן, שחוקר את תחום היין כבר שנים רבות. מזה כעשור עוסק ראובן גם בהדרכה והוראה ומכשיר תלמידים רבים שמעוניינים להכיר היטב את התחום. ב"סוד היין" מעבירים קורסים בייצור יין על פי מתודה פשוטה ומובנית, עניינית ויעילה והמשתתפים מסיימים את הקורס עם 25 ליטר יין שמיוצר על ידם. הקורס מלווה בהרצאות העשרה של פרופסורים וייננים בנושאים מגוונים. הבונוס: גם שומרי הכשרות יכולים ליהנות מהקורסים של "סוד היין", מה שלא ניתן למצוא במקום אחר.
מה תלמדו?
צעד אחר צעד, החל מהבציר ועד ביקבוק היין, מלמד הקורס את סודו של היין במסע של טעם וריח. תלמידי הקורס לומדים על בחירת אזור הגידול והשפעתו על תוצר היין ועל זנים עולמיים, על תהליכי ייצור היין וציוד היקב, על סוגי החביות השונים ועל מאפייני הכשרות ואפילו מתמחים בהתאמת היין לאוכל.
רוצים לדעת מתי מתקיים הקורס הקרוב?
יינות מתוקים
יין שרי – יין מחוזק מקור היין חרז בספרד ענבים